Külsős szakértő vagy belsős fenntarthatósági menedzser. Melyiket válasszam?

esg esg szakértő fenntarthatóság fenntarthatósági szakértő tanácsadó Apr 25, 2024

A fenntarthatósági menedzserek és szakértők kulcsszerepet játszanak a vállalatok környezeti, társadalmi és gazdasági hatásainak kezelésében. Feladataik közé tartozik a fenntarthatósági stratégiák kialakítása, végrehajtása és a folyamatos fejlesztések. Legyen szó akár a környezeti teljesítmény javítását célzó kezdeményezések, társadalmi felelősségvállalási programok vagy éppen a gazdasági fenntarthatóságot érintő stratégiák megvalósításáról.

A fenntarthatósági szakértők gyakran szembesülnek azzal a kihívással, hogy integrálniuk kell a fenntarthatósági célokat a vállalati stratégiákba, miközben figyelemmel kell lenniük a szabályozási követelményekre és az iparági trendekre. Ezért fontos, hogy rendelkezzenek a megfelelő szakmai tudással és képesek legyenek hatékonyan kommunikálni a vállalat minden szintjén.

A vállalkozásoknak a fenntarthatósági átállásuk és ESG megfelelésük során egyensúlyt kell teremteniük a belső erőforrások és a külső tanácsadók között, hogy a legjobb eredményeket érjék el. Mindkettőnek megvan a maga helye és szerepe.

Miért válassz külsős fenntarthatósági csapatot?

A külsős fenntarthatósági tanácsadó megbízása számos előnnyel járhat egy vállalat számára.

1. Széleskörű tapasztalat és szakértelem

A külsős tanácsadók több vállalatnál és szektorban dolgoztak már, így széles körű tapasztalatot és best practice-eket hozhatnak a vállalkozásba.

Specializálódtak a fenntarthatósági kérdésekre, így mélyreható ismeretekkel és szakértelemmel rendelkeznek, amelyeket egy belsős munkavállalónál ritkábban találunk meg.

Egyszerre kell jól eligazodni a jogi szabályozásokban, a gazdasági feladatokban, a fenntarthatósági szakmai kérdésekben és a környezetmérnöki teendőkben. Ezt egy emberben ritkán találjuk meg.

Belsős munkavállaló mellett is szükségesek bizonyos pontokon külsős szakértők, akik megfelelő szakértelemmel és minősítéssel (akkreditáció) rendelkeznek (pl. vállalati karbonlábnyom (CCF) számítás*, vízlábnyom számítások).

*Cégek karbonlábnyomát nemzetközi szabványok (pl. GHG Protokoll vagy ISO 14064) szerint számítják ki, a hitelesítéséhez mindenképpen külsős audit szükséges.

2. A „külső szem” objektivitása

Egy 360 fokos fenntarthatósági átvilágítás során alapvető fontosságú, hogy minden adatot, folyamatot, vállalati gyakorlatot górcső alá vegyünk, függetlenül attól, hogy az milyen eredményt feltételez. Ahhoz ugyanis, hogy valid stratégia és megoldások szülessenek elengedhetetlen, hogy elengedjük az „…mert, mi így szoktuk” és a „nálunk ez nem így megy” attitűdöt. Nem az visz előle, ha megpróbáljuk mindenáron, minden területen jó színben tüntetni, hanem az, hogy lássuk objektíven, mik az erősségek és lehetőségek és hol jelennek meg a kockázatok. Ehhez a külső, objektív tanácsadó – különösen a kezdeti lépéseknél – elengedhetetlen. A tanácsadók ugyanis távolságtartásuk révén képesek objektíven szemlélni a vállalat működését és fenntarthatósági kihívásait, ami segíthet az elfogultság csökkentésében és a valódi problémák azonosításában.

3. Rugalmasság és költséghatékonyság

A külsős tanácsadók igény szerint vehetők igénybe, így a vállalatnak csak az aktuálisan szükséges szolgáltatásokért kell fizetnie, nem kell állandó bért és juttatásokat biztosítaniuk. Hosszú távon gazdaságosabb lehet, mivel csökkenti az állandó munkaerő-költségeket és lehetővé teszi a vállalat számára, hogy csak a szükséges projektidőszakra koncentráljon.

4. Gyors reagálás a változásokra

A külsős tanácsadók gyorsan be tudnak szállni a projektekbe és azonnal hozzákezdenek a munkához, ami gyorsabb eredményekhez vezethet. A vállalat igényeihez igazodva könnyen skálázható a tanácsadók száma - mindig az adott feladathoz szükséges szakértelemmel -, ami rugalmasságot biztosít változó üzleti körülmények között.

5. Erőforrás kiegészítés

Nagyon sokszor találkozunk azzal, hogy a vállalkozások folyamataikban és erőforrásaikban szűkölködnek és komoly kihívást jelent meglévő munkavállalóra (akinek vezetőségi tagnak kell lennie) terhelni a fenntarthatósági kötelezettségek megfeleléséhez szükséges feladatokat.

Erre nem megoldás egy újonnan felvett menedzser kolléga sem, mert ő nem ismerheti olyan mélységben a szervezetet, hogy azonnal pontosan tudja, milyen információk, adattáblázatok honnan nyerhetők ki. Egy külsős tanácsadó átveszi a szervezettől azokat a terheket, amelyek az adatfeltárás és adatszolgáltatás előkészítéséhez szükségesek, mindezt az aktuális feladathoz rendelt, több iparágban tapasztalt tanácsadóval.

6. Hozzáférés a legújabb trendekhez és szabályozásokhoz

A külső szakértők naprakészen tartják tudásukat a legújabb fenntarthatósági trendekről és szabályozásokról, biztosítva, hogy a vállalat megfeleljen a legfrissebb előírásoknak és piaci elvárásoknak.

Mikor érdemes mindenképpen belsős munkavállalót alkalmazni?


1.
Nagyvállalatok esetén

Tapasztalatunk alapján a vállalkozások mérete egy bizonyos szint felett abszolút megköveteli, hogy legyen egy belső fenntarthatósági/ESG osztály olyan szakemberekkel, akik jól ismerik a nagyvállalat működését, akiknek a szaktudása hozzárendelhető a fenntarthatósági törekvések megvalósíthatóságához, illetve megfelelő rálátással bírnak a szükséges adattartalmakra és működési folyamatokra.

2.  Kis- és középvállalkozások esetén

Attól a ponttól kezdve, hogy a vállalkozás

  • teljes átvilágítása,
  • stratégiája és
  • jelentéstételre való felkészítése megtörtént,

az implementáció, a fenntartás és a fejlesztések során egy belsős munkavállaló is szükséges és jó választás. A mellett, hogy speciális kérdésekben ekkor is (egy-egy konkrét probléma kapcsán) szükséges külsős szakértői csapat, akár megrendelői megfelelési feladatokhoz vagy éppen tanúsításhoz, audithoz.

Összességében, a belső munkavállalók fontosak a vállalati kultúra építésében és a hosszú távú kötelezettségvállalásaiban, a külsős fenntarthatósági tanácsadók pedig az évenkénti jelentéstételi felülvizsgálatoknál új szintre emelhetik a vállalat fenntarthatósági erőfeszítéseit, dinamikus szakértelemmel, friss perspektívákkal és költséghatékony megoldásokkal.

Csabai Hajnalka -  Greenpact

A GYÁRTÓCÉGEK FELKÉSZÜLNEK?!

A 2024. Január 1-én életbelépett ESG törvény hatása a gyártó-termelő vállalkozásokra

DÍJMENTES WEBINÁR 2024.05.14-ÉN 10:00-TÓL

 

Regisztrálj a webinárra, ha szeretnéd megtudni, hogy hogyan fogj neki a fenntarthatóság kialakításának. 

Mutasd a részleteket!