Csepp a tengerben? A vízmegtakarítás kihívásai és lehetséges megoldásai

Apr 10, 2024

A víz, bolygónk egyik legértékesebb kincse, életünk alapköve. Az emberi civilizáció kezdete óta víz nélkül nincs élet, nincs fejlődés. Napjainkban azonban egyre többen szembesülünk azzal a kényelmetlen igazsággal, hogy bár a Föld felszínének jelentős részét víz borítja, az édesvízkészleteink korlátosak és egyre inkább ki vannak téve a túlzott felhasználásnak és szennyezésnek.

A víz értéke és a pazarlás

Míg a Föld felszínének több mint 70%-a vízzel borított, az emberi fogyasztásra alkalmas édesvíz készletei rendkívül korlátozottak. Az édesvízkészletek mindössze 0,5 - 1%-a áll rendelkezésre ivásra, mezőgazdasági és ipari tevékenységekre. Ez a kis mennyiségű víz azonban létfontosságú a civilizációnk számára, hiszen minden egyes tevékenységünk során, legyen szó élelmiszer-termelésről, iparról vagy a mindennapi higiéniáról, vízre van szükségünk.

A globális vízfogyasztás az elmúlt évszázadban drasztikusan megnőtt, melyet elsősorban a népességnövekedés és az iparosodás gyorsulása okoz. A túlfogyasztás mellett az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés tovább súlyosbítják a helyzetet, ami vízhiányhoz és a vízkészletek minőségének romlásához vezet szerte a világon. A vízpazarlás jelensége különösen a fejlett országokban jelentős. A túlzott és felelőtlen vízhasználat, mint például a túlöntözés, a szivárgások és a felesleges vízfogyasztás, jelentős környezeti és gazdasági költségekkel jár. Ezenkívül a vízpazarlás hozzájárul a globális vízválság súlyosbodásához, amely már most is milliárdok életét teszi nehézzé szerte a világon.

Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen jelentős édesvízkészletekkel rendelkezik, köszönhetően folyóinknak, tavainknak és alatti vízkészleteinknek. Ennek ellenére nem vagyunk mentesek a vízgazdálkodás kihívásaitól, különösen a szennyvízkezelés területén. Bár a szennyvíztisztítás technológiája jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, a háztartások csatornahálózattal való ellátottsága még mindig elmarad az ideálistól, különösen a kistelepüléseken.

Számos technológiai és gyakorlati megoldás létezik, amelyek segíthetnek csökkenteni a vízfogyasztást és a pazarlást. Ezek közül néhány a következő:

  • Alacsony öblítésű WC-k és víztakarékos csaptelepek: Ezek a berendezések jelentősen csökkenthetik a vízfogyasztást otthonainkban és munkahelyeinken.
  • Esővízgyűjtő rendszerek: Az esővíz használata öntözésre, WC-öblítésre, sőt akár tisztítás után ivóvízként is, jelentős megtakarítást eredményezhet.
  • Víz újrahasznosítás: A szennyvíz tisztítása és újrahasznosítása lehetővé teszi, hogy csökkentsük az édesvíz készletek terhelését.
  • Innovatív technológiák: A levegőből víz előállítása vagy a sótalanítás, új forrásokat nyithatnak meg a vízellátásban.

 

Vízmegtakarítás az Óvodában: Egy Konkrét Példa

Az óvodák, mint közintézmények, jelentős vízfogyasztók lehetnek, különösen, ha figyelembe vesszük a gyermekek napi higiéniájához és a különböző tevékenységekhez szükséges vízmennyiséget. Egy példán keresztül bemutatjuk, hogy az esővízgyűjtés és újrahasználat milyen lehetőségeket rejt magában a vízfogyasztás csökkentésére.

Az Esővízgyűjtés Potenciálja

Egy adott óvoda esetében, ahol a tetőfelület nagysága 1100 m², éves szinten körülbelül 600 m³ esővizet lehetne összegyűjteni. Ez az mennyiség szinte teljes egészében fedezheti az intézmény éves vízfogyasztását, amely 676 m³. Az esővíz belső útját a gyermekek mosdói felé tervezhetjük meg, ami optimális felhasználást tesz lehetővé. A rendszer telepítési költsége jelentős, körülbelül 27,5 millió forint plusz áfa. Tekintve, hogy az éves vízköltség az óvodában körülbelül 433 769 forint, a megtérülési idő elsőre hosszúnak tűnhet – akár 63 év is lehet. Ez alapvetően arra utal, hogy a pénzügyi megtérülés hosszú távú befektetés, azonban a fenntarthatósági és környezeti előnyök azonnaliak és jelentősek.

Egy másik, kevésbé költséges megoldás a víztakarékosságra az alacsonyabb öblítőtartályok telepítése lehet. Ezzel a módszerrel az óvoda évi vízfogyasztása körülbelül 240 m³-rel csökkenthető, ami a teljes fogyasztás 40%-a. Ez évente körülbelül 150 000 forint megtakarítást jelent, ami jelentősen kedvezőbb megtérülési időt eredményez.

A Víztakarékosság Tágabb Perspektívái

A példán keresztül láthatjuk, hogy az esővízgyűjtés és a víztakarékos berendezések használata jelentős potenciállal bír az ivóvíz pazarlásának csökkentésére. Bár a kezdeti befektetések jelentősek lehetnek, a víz, mint korlátozott erőforrás védelme, és a hosszú távú fenntarthatóság szempontjából kulcsfontosságú lépések. Továbbá, a vízpazarlás csökkentése nem csupán gazdasági, hanem etikai és környezetvédelmi szempontból is fontos. Az ilyen típusú projektek hosszú távú előnyei messze meghaladják a kezdeti költségeket, különösen olyan időkben, amikor a globális vízkészletek egyre inkább szűkösek.

A víztakarékossági intézkedéseknek, mint például az esővíz használata és a takarékos öblítésű WC-k, széles körben történő bevezetése lehetőséget ad arra, hogy jelentősen csökkentsük az értékes ivóvíz felhasználását, és hozzájáruljunk a környezeti fenntarthatósághoz. Az ilyen típusú kezdeményezések előmozdítása és támogatása kulcsfontosságú a jövőbeli generációk számára fenntartható vízgazdálkodás biztosításához.

A világ vízkészleteinek helyzete egyre sürgetőbb figyelmet követel. Miközben a bolygó döntő részét víz borítja, az emberi fogyasztásra alkalmas édesvíz mennyisége rendkívül korlátozott. A növekvő népesség, az ipari tevékenységek és a környezeti változások nyomán a vízhiány és a vízminőség romlása globális problémává vált. A pazarlás elleni küzdelem és a vízmegtakarítás lehetőségeinek feltárása kulcsfontosságú lépés a fenntartható jövő felé vezető úton. Az alacsony öblítésű WC-k használata, az esővíz gyűjtése és újrahasználata, valamint a víz újrahasznosítása és innovatív technológiák alkalmazása mind hozzájárulhatnak a vízgazdálkodás javításához. Magyarország példája rávilágít arra, hogy a helyi erőfeszítések és a társadalom minden szintjén történő összefogás jelentős változásokat hozhat a vízgazdálkodás terén. Az ivóvíz megőrzése és hatékony felhasználása nem csupán gazdasági vagy technikai kérdés, hanem etikai és morális felelősség is, amely mindenkit érint. A jövő generációi számára fenntartható környezetet csak közös erőfeszítésekkel és tudatos döntésekkel tudunk biztosítani.

Székács Gyula - Greenpact

Források

https://www.maviz.org/fogyasztoi_informaciok/honnan_ered_a_csapviz_magyarorszagon

 B’Tselem: The Israeli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories. November 2017. Water Crisis.

https://www.btselem.org/water

Brandes, Oliver M. 2007. Flushing the Future? Examining Urban Water Use in Canada.

http://www.polisproject.org/files/pub_database/flushing.pdf

Environment and Climate Change Canada. 2010. Water Works!

http://www.ec.gc.ca/eau-water/default.asp?lang=en&n=00EEE0E6-1

Natural Resources Defense Council. January 2016. The Truth About Tap.

https://www.nrdc.org/stories/truth-about-tap

Priest, Alicia. April 2006. Nunavut’s Drop the Pop campaign.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16734345

The Pembina Institute. May 2006. Troubled Waters, Troubling Trends: Summary Report.

http://www.pembina.org/reports/TroubledW7_Summary.pdf

United States Environmental Protection Agency. WaterSense: Every drop counts...Efficiency made Easy.

http://www.cleanairinfo.com/sustainableskylines/documents/Presentations/Track%204/Session%202%20-%20Energy%20Efficiency/03%20-%20Brown_Track%204_eere%20track%20brown%20WaterSense(Sustainable%20Communities%20Conf)%20final.pdf

https://www.zoldpolc.hu/wc-ujragondolva-viztakarekossag-a-kiraly-258

https://szivattyuvezerles.hu/esoviz-ujrahasznositas/ 

https://www.ksh.hu/stadat_files/kor/hu/kor0026.html

https://www.maviz.org/fogyasztoi_informaciok/mit_tehetunk_az_ivovizeink_vedelmeben

https://www.ferencvaros.hu/onkormanyzat-es-polgarmesteri-hivatal/onkormanyzat/kozerdeku-adatok/gazdasagi-tarsasagok/

https://www.greenwater.hu/esovizgyujto-rendszer/

https://www.vizmuvek.hu/hu/kezdolap/ugyintezes

A GYÁRTÓCÉGEK FELKÉSZÜLNEK?!

A 2024. Január 1-én életbelépett ESG törvény hatása a gyártó-termelő vállalkozásokra

DÍJMENTES WEBINÁR 2024.05.14-ÉN 10:00-TÓL

 

Regisztrálj a webinárra, ha szeretnéd megtudni, hogy hogyan fogj neki a fenntarthatóság kialakításának. 

Mutasd a részleteket!